KIM COOMAN

DIËTISTE
DIABETESEDUCATOR

Achtergrond

In 2006 behaalde ik mijn diploma bachelor voedings-en dieetkunde aan de Erasmushogeschool Brussel. Nadien ben ik nog verder gaan studeren en behaalde ik postgraduaat diabeteseducator en een bachelor LO/Biologie diploma. 

Graag wil ik al deze kennis gebruiken om mensen te helpen naar een gezondere levensstijl. 

Ik focus mij dus niet enkel op de voedingsgewoonten maar geef ook voldoende nadruk op het bewegen. Zo denk ik samen met jou na over welke sporten je kan beoefenen en/of maak ik samen met jou een bewegingsschema op. 

Van strenge, crash- en/of mode-diëten ben ik geen voorstander. Uw gezondheid en het kunnen behouden van uw eetpatroon op lange termijn zijn voor mij het belangrijkste! 

Wil je graag voedingsadvies bij overgewicht, diabetes, hoge cholesterol, maag- en darmproblemen, voedselintoleranties, …? Dan help ik jou graag verder met juist en professioneel voedingsadvies en bekijken we samen hoe we je leef-en eetgewoonten kunnen aanpassen.

Overgewicht (BMI hoger dan 25) en obesitas (BMI hoger dan 30) behoren in onze Westerse maatschappij tot de belangrijkste gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen hangt het probleem van overgewicht en obesitas samen met leefstijlfactoren zoals ongezonde eetgewoonten, een sedentaire leefstijl en te weinig lichaamsbeweging. 

De aanpak van overgewicht en obesitas richt zich voornamelijk op
leefstijlverandering: gezonder gaan eten, meer bewegen en een gezond lichaamsbeeld bevorderen. Dit moet uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies en bijhorende gezondheidseffecten. Gezondheidseffecten zijn maar relevant als gewichtsverlies op lange termijn wordt volgehouden.

Meer dan 90% van de mensen die aan diabetes lijden, hebben type 2 diabetes. De aandoening treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis:

  • er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden,
  • en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd.

Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe.
Gezonde voeding, een gezond gewicht en voldoende beweging zijn belangrijk in het kader van de preventie van diabetes type 2. Maar ook na de diagnose van diabetes type 2 blijft een gezonde leefstijl een belangrijke pijler in de behandeling van diabetes. De behandeling vraagt een multidisciplinaire aanpak waarbij men streeft naar een goed geregelde glycemie, het voorkomen van complicaties en het optimaliseren van de levenskwaliteit.

Cholesterol is een vetstof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen, vitamine D en galzuren te maken. Door deze positieve eigenschappen heeft elk lichaam cholesterol nodig. Bij baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is de behoefte aan deze vetstof zelfs vrij groot. 

Niemand kan zonder cholesterol. Gevaarlijk wordt het pas als er te veel cholesterol in de bloedbaan aanwezig is. Dat kan namelijk leiden tot een vernauwing van de bloedvaten. 

Stelt je arts vast dat je te veel slechte cholesterol (LDL cholesterol) hebt, volstaan vaak gezonde eet- en leefgewoonten om het probleem aan te pakken. Hierbij is een advies voor gezonde vetarme voeding van een diëtist heel nuttig.

Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof in voedingsmiddel. De inname van deze stof kan bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken. Enkele mogelijke symptomen zijn jeuk, roodheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid.

Een voedselintolerantie is een overgevoeligheid aan een bepaalde stof in een voedingsmiddel en heeft, in tegenstelling tot een allergie, geen oorsprong in het immuunsysteem. Toch kunnen de symptomen heel gelijklopend zijn met die van een voedselallergie. Voorbeelden van voedselintoleranties zijn:

  • lactose-intolerantie
  • fructose-intolerantie
Contact