Foto Yoni

Yoni biebaut

DIËTISTE

Achtergrond
In 2020 behaalde ik mijn diploma bachelor voedings- en dieetkunde aan de Erasmushogeschool Brussel.
Ik ben meteen gestart als vertegenwoordiger in klinische voeding. De kennis die ik doorheen deze jaren heb opgedaan zou ik graag gebruiken om mensen te helpen naar een gezondere levensstijl.
Het is voor mij belangrijk om samen met jou te zoeken naar een begeleiding die bij jou past. Ik ben geen fan van strenge crashdiëten, mijn missie is om stap voor stap jouw doel te bereiken.
Heb je nood aan voedingsadvies, weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dan help ik jou graag verder met professioneel advies en een op maat gemaakt voedingstraject.

Overgewicht (BMI hoger dan 25) en obesitas (BMI hoger dan 30) behoren in onze Westerse maatschappij tot de belangrijkste gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen hangt het probleem van overgewicht en obesitas samen met leefstijlfactoren zoals ongezonde eetgewoonten, een sedentaire leefstijl en te weinig lichaamsbeweging. 

De aanpak van overgewicht en obesitas richt zich voornamelijk op
leefstijlverandering: gezonder gaan eten, meer bewegen en een gezond lichaamsbeeld bevorderen. Dit moet uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies en bijhorende gezondheidseffecten. Gezondheidseffecten zijn maar relevant als gewichtsverlies op lange termijn wordt volgehouden.

Veel mensen denken bij het woord “diëtist” enkel aan vermageren, terwijl het veel meer dan dat alleen is. Ondervoeding en ondergewicht worden onderschat hoe veelvoorkomend het is. Hierbij kan ik jou als diëtist ook helpen.

Ondervoeding is een voedingstoestand waarbij een tekort aan energie, eiwitten en andere nutriënten meetbare ongunstige effecten heeft op de weefsel- en lichaamssamenstelling, orgaanfuncties en op een eventueel genezingsproces. De oorzaken hiervan zijn heel divers en het is vooral voorkomend bij ouderen en zieken, maar niet te vergeten ook bij jongere mensen.

Stelt je huisarts vast dat er gewichtsverlies is opgetreden of heb je zelf opgemerkt dat er bij jou onbedoeld gewichtsverlies is opgetreden? Voel je je futloos en heb je minder energie dan voorheen? Dan is het aangeraden om langs de diëtist te gaan om samen te bekijken hoe het gewichtsverlies tegen te gaan.

Ook kan je voor ondergewicht bij mij terecht. Dit kan samenhangend met ondervoeding zijn, maar hoeft niet per sé. Heb je het altijd al moeilijk gehad om in gewicht bij te komen, maar heb je het gevoel dat je al zoveel eet en zoveel dingen geprobeerd hebt? Aarzel dan zeker niet om langs de diëtist te gaan om te bekijken hoe je een gezond gewicht kan bereiken.

Meer dan 90% van de mensen die aan diabetes lijden, hebben type 2 diabetes. De aandoening treedt vooral op vanaf de leeftijd van 40 jaar. Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis:

  • er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden,
  • en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd.

Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe.
Gezonde voeding, een gezond gewicht en voldoende beweging zijn belangrijk in het kader van de preventie van diabetes type 2. Maar ook na de diagnose van diabetes type 2 blijft een gezonde leefstijl een belangrijke pijler in de behandeling van diabetes. De behandeling vraagt een multidisciplinaire aanpak waarbij men streeft naar een goed geregelde glycemie, het voorkomen van complicaties en het optimaliseren van de levenskwaliteit.

Cholesterol is een vetstof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen, vitamine D en galzuren te maken. Door deze positieve eigenschappen heeft elk lichaam cholesterol nodig. Bij baby’s, kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is de behoefte aan deze vetstof zelfs vrij groot. 

Niemand kan zonder cholesterol. Gevaarlijk wordt het pas als er te veel cholesterol in de bloedbaan aanwezig is. Dat kan namelijk leiden tot een vernauwing van de bloedvaten. 

Stelt je arts vast dat je te veel slechte cholesterol (LDL cholesterol) hebt, volstaan vaak gezonde eet- en leefgewoonten om het probleem aan te pakken. Hierbij is een advies voor gezonde vetarme voeding van een diëtist heel nuttig.

Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof in voedingsmiddel. De inname van deze stof kan bij gevoelige personen een allergische reactie veroorzaken. Enkele mogelijke symptomen zijn jeuk, roodheid, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid.

Een voedselintolerantie is een overgevoeligheid aan een bepaalde stof in een voedingsmiddel en heeft, in tegenstelling tot een allergie, geen oorsprong in het immuunsysteem. Toch kunnen de symptomen heel gelijklopend zijn met die van een voedselallergie. Voorbeelden van voedselintoleranties zijn:

  • lactose-intolerantie
  • fructose-intolerantie
Contact

Move 4 Change maakt gebruik van cookies.

We gebruiken cookies om de gebruikerservaring bij het bezoeken van onze site te verbeteren. Door verder te gaan verklaart u zich hiermee akkoord.